Medverkande konstnärer:
Christoffer Billebo
Jonas Bouleau
Kim Ihre
Isabella Ståhl
Amanda Åkerman
Christoffer Billebo (BFA Konstfack, Stockholm, 2016) arbetar med fotografi och måleri och blandar analoga tekniker som sprayfärg, akryl och olja med digitala bearbetningar. I gapet som uppstår mittemellan det analoga och digitala arbetar Billebo med kontrasten mellan den upplevda verkligheten och den fiktiva.
Billebos skapandeprocess är medvetet ruff och poleras först i efterhand i bildbearbetningen. Processen är det pågående resultatet, ett misslyckande i skapandet av en målning eller fotografi öppnar upp för andra vägar, andra alternativ och utfall. Bilder ändrar form mellan abstraktion och objekt, med paus i det tvådimensionella.
OM VERKET PÅ BANK:
Billebos verk ”Monokromer” består av åtta fotografier tagna av himlen vid olika tillfällen men skulle lika gärna kunna vara en gradient skapad i photoshop, poetiska fotografier av naturen eller ett stycke fångad färg, som på väggen blir dess motsats.
Verket är en bit himmel inlyft inomhus och skapar en artificiell natur, likt kruk- eller plastväxter som påminner oss om att vi en gång bodde närmare naturen.
Jonas Bouleau (MFA Fri Konst, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, 2015) är målare och försöker i sin praktik på olika sätt undersöka måleriets möjligheter att föra ett samtal om visuell bildkultur samt måleriets eget utvecklande. Frågor om språk, realism, abstraktion och seendet inkorporerar han i sina målningar som oftast baseras på andra medier.
I hans arbete använder han måleriet som ett verktyg för att göra bilder som försätter åskådaren i ett mer osäkert, men nyfiket, tillstånd. Han strävar efter omvägar och komplicerar istället för att förenkla. Hans verk befinner sig någonstans emellan det förstådda och det oförstådda och hans motiv och teman kommer ofta från små upplevelser av övergångar, att något skymtar fram i översättningen mellan två saker. Det kan vara mellan bild och verklighet, det digitala och det analoga eller det arkaiska och det moderna.
OM VERKET PÅ BANK:
Bouleau har valt att arbeta med Banks namn och platsens historia. Motiven i hans målningar kommer från de svenska 20, 100, 200 och 500 kronor-sedlarna. Inzoomade delar av sedlarna beskärs och omvandlas till abstrakta målningar. Utan att veta motivens ursprung är de samtida måleri med en blinkning till konstruktivismen och popkonst.
Målningarna imiterar värde, är värdefulla och visar på värdet som idé. Sedlarna är precis som konst en idé som förverkligas i den materiella världen men har inget egentligt värde bortom det vi tillskriver den. Precis som att målningarna står för något mer än bara duken och färgen.
Isabella Ståhl (MFA, International Center of Photography, New York, 2013) arbetar med fotografi och har sin bas i norra Sverige och i Paris. Hennes verk publiceras flitigt i digitala och fysiska publikationer och har ställts ut i Stockholm liksom London och New York.
I sina fotografiska serier porträtterar hon det nordiska landskapet och dess djurliv. Hennes serier blir till melankoliska scener och drömlika narrativ om vad som en gång varit. I hennes verk finns en närvaro av ett mörker som gömmer sig i bakgrunden till varje motiv och bild.
OM VERKET PÅ BANK:
Ståhls verk arbetar med kontrasten som uppstår mellan originalbilden och den inverterade bilden - svart mot vitt - men även med förstärkningen som finns i upprepningar. Fotografiet av hästryggen är taget i Järvsö, Hälsingland av en häst som Ståhl flertalet gånger har porträtterat.
Kim Ihre (BFA Beckmans College of Design, Stockholm, 2015) är verksam fotograf i Stockholm och Berlin och arbetar både med analog och digital kamera, vilket är tydligt i hennes bildspråk.
Ihres arbetsprocess är tidskrävande och utgår från omfattande research kring det hon ska porträttera eller gestalta. Hon praktiserar ett normkritiskt arbetssätt vilket betyder ett ständigt ifrågasättande av samtida rådande normer inom mode och kommunikation. Kims arbete kretsar kring ämnen som systerskap, den kvinnliga kroppen och sensualitet. Hon arbetar uteslutande med kvinnor och strävar efter att porträttera de på annorlunda sätt än vad vi är vana vid.
Amanda Åkerman (BFA Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborg, 2016 och Camberwell College of Arts, London, 2015) arbetar med måleri som sitt främsta medium. Genom att fånga ögonblicksbilder ur vardagen skapar hon en stillsam bildvärld där människor, objekt, arkitektur och natur möts.
Färg har en central roll i Åkermans konstnärsskap. Hennes bildvärld är till största del figurativ i form av porträtt av en person eller plats som hon gärna blandar med inslag av mer abstrakta och grafiska former. Hennes bildvärld är med lika delar inspiration från hennes direkta omgivning som scener ur böcker och film.
OM VERKET PÅ BANK:
Åkerman har utgått från rummets färgskala för att närma sig platsens identitet. Verket både kontrasterar och samspelar med interiören och rummet. För att förstärka växelverkan mellan kontrast och samspel har hon arbetat med två målningar simultant som kombineras till ett. Verket som Åkerman skapat åt Bank består av ett abstrakt verk och ett figurativt verk. Dessa två förenas i handens penseldrag, i färger och i former.
Projektnamn: BANK HOTEL